MAATSCHAPPELIJKE DIALOOG

Onlangs trapte MIND Us, samen met het ‘Leading Locals’ leernetwerk van elf gemeenten, af met het project ‘De maatschappelijke dialoog’. Het doel: samen met jongeren op zoveel mogelijk plekken het gesprek starten over hun mentale gezondheid. Om antwoord te krijgen op de vraag: hoe kunnen we een samenleving creëren waarin jongeren beter ondersteund worden in hun ontwikkeling en welzijn?  

Onderdeel Hervormingsagenda Jeugd 
De Maatschappelijke Dialoog is onderdeel van de Hervormingsagenda Jeugd. Eén van de maatregelen uit de Hervormingsagenda is dat het Rijk een maatschappelijke dialoog initieert over het normaliseren en versterken van het gewone leven. Niet alle hulpvragen van jongeren of ouders hoeven met jeugdhulp beantwoord te worden. Wel moet er een alternatief antwoord vanuit de samenleving beschikbaar zijn. Dit antwoord gaan we met elkaar, vanuit verschillende invalshoeken, verder vormgeven.  

Praktische toolbox
Graag nodigen we jullie uit om deze dialoog in 2025 ook in jullie gemeente te starten. En om daar handvatten voor te geven, wordt een website ontwikkeld met een toolbox. Wat zijn zinvolle onderwerpen om te bespreken in zo’n dialoog? In welke vorm werkt zo’n gesprek goed? Samen met wetenschappers van participatieplatform YoungXperts zorgen we voor een gedegen en werkbare opzet – ook voor het slim verzamelen van de ideeën die voortkomen uit de gesprekken. Zodat ze daadwerkelijk gebruikt kunnen worden als input voor nieuw beleid.

Denk nu alvast mee
Wil jij ook in jouw gemeente de druk op de zorg verlagen? Het schoolverzuim terugdringen? Concrete oplossingen vinden voor onrust in de wijk? Doe dan mee, zet de denkkracht van jongeren in en start ook een dialoog. Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen van de toolbox.

Ook kun je je nu alvast aanmelden om mee te denken bij projectleider Mirjam Oosterhuis-Wasmann