Support nodig? Jongerenhulponline.nl

Nieuws

Home Nieuws

Koningin Máxima en demissionair minister Helder van VWS in gesprek met jongeren over online platform voor beginnende mentale klachten

Nijmegen, 30 januari 2024 – Hare Majesteit Koningin Máxima en demissioniair minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brachten vandaag – in het kader van de mentale gezondheid van jongeren – een bezoek aan de Alles Oké? Supportlijn. De supportlijn is een initiatief van de Kindertelefoon. Vrijwilligers bieden telefonisch en per chat ondersteuning aan jongeren die niet lekker in hun vel zitten.

Tijdens het werkbezoek spraken Koningin Máxima en minister Helder met twee vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn over de gesprekken die zij voeren met jongeren. Ook werd gesproken met jongeren zelf, over de behoefte die zij hebben aan een goede en veilige plek waar zij online terecht kunnen bij (beginnende) mentale problemen.

Krachten bundelen: één platform
MIND Us heeft, samen met MIND, Stichting 113 Zelfmoordpreventie, @ease, Join Us, Jongeren Hulp Online, Transformers Community en de Kindertelefoon/Alles Oké? Supportlijn sámen met jongeren een concreet plan ontwikkeld om te komen tot een breed digitaal platform. Een plek waar jongeren met beginnende mentale klachten veilig en anoniem terechtkunnen voor een luisterend oor, betrouwbare informatie, ervaringsverhalen en hulp bij het vinden van laagdrempelige ondersteuning.

“Zelf heb ik langere tijd niet goed in mijn vel gezeten. Als het platform er toen was geweest, had ik sneller op de juiste plek terecht gekomen,” vertelt één van de jongeren die aanwezig was.

Demissionair minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Ik word heel blij van een voorbeeld als dit. De kennis en kunde, de intrinsieke motivatie van alle partijen én de betrokkenheid van de jongeren Het is de moeite waard om te bestendigen. Daar wil ik mij voor inzetten.”

Aanpak nodig die aansluit op behoefte en het (online) gedrag van jongeren
“Recent onderzoek van GGDGHOR Nederland bevestigt dat 53% van de jongvolwassenen (16-25 jaar) kampt met mentale klachten. Dit vraagt om een aanpak die volledig aansluit op de behoefte en het (online) gedrag van jongeren.

Nu weten veel jongeren passende hulp niet tijdig te vinden, waardoor problematiek van kwaad tot erger gaat, met crisissituaties tot gevolg. Uit onderzoek weten we dat jongeren die kampen met beginnende mentale klachten behoefte hebben aan anonieme, veelal online ondersteuning. Gemiddeld zitten jongeren bijna 5 uur per dag op hun telefoon. Vanaf die telefoon zoeken ze naar informatie en kennis, ervaringsverhalen, contact met andere jongeren en een luisterend oor, “aldus Frederieke Vriends, directeur van MIND Us.

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Young Impact en MIND Us zetten met veel enthousiasme de samenwerking voort om mentale gezondheid onder jongeren te bevorderen!

Young Impact en MIND Us zetten met veel enthousiasme de samenwerking voort om mentale gezondheid onder jongeren te bevorderen!

In een tijd waarin de uitdagingen rondom mentale gezondheid steeds prominenter worden, slaan Stichting Young Impact en Stichting MIND Us opnieuw de handen ineen. Het thema waarop we gezamenlijk focussen: mentale gezondheid onder jongeren. Beide organisaties werken vóór jongeren en mét jongeren op dit belangrijke onderwerp.

De doelstellingen van dit bijzondere partnerschap zijn helder en ambitieus: samen met jongeren het taboe doorbreken rondom mentale gezondheid, het bespreekbaar maken van de uitdagingen waar jongeren mee te maken hebben en het activeren van jongeren om in actie te komen voor een gezondere mentale toekomst.

MIND Us en Young Impact zetten in op het ontwikkelen van materialen om de mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar te maken op het VO en MBO. Ook wordt er gewerkt aan manieren om buiten het onderwijs met jongeren het gesprek aan te gaan over dit belangrijke onderwerp.

De samenwerking heeft daarnaast een feestelijk randje: in november 2024 zal MIND Us op de Young Impact Awards een prijs uitreiken aan jongeren die nú al het verschil maken op het gebied van mentale gezondheid. Zoals de 16-jarige Indra Zomers, de winnaar van de Young Impact Award Gezondheid in 2023, die samen met een psycholoog het spel ‘You are not the only one’ ontwikkelde om door middel van stellingen en vragen het gesprek over mentale gezondheid makkelijker aan te gaan.

We zijn trots op het voortzetten van deze samenwerking! Ook samen impact maken? Neem contact op via de link.

SportCity en MIND Us bundelen ook in 2024 krachten voor mentale gezondheid jongeren

Vandaag – op Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar – zijn we enorm blij te kunnen delen dat SportCity ook in 2024 de missie van MIND Us blijft steunen. Dit doen ze door 1.500 gratis lidmaatschappen te doneren aan ‘jongeren die wel een boost kunnen gebruiken’.

Sinds de start van de samenwerking in 2023 hebben ruim duizend jongeren via MIND Us een gratis SportCity lidmaatschap ontvangen. Zo ook een aantal jongeren uit Amsterdam die in een kwetsbare positie zitten en regelmatig bij één van de inlooplocaties komen waar ook @Ease, een partner van MIND Us, zit.

Jongeren komen in beweging en voelen zich gehoord
Wietske Mous van @Ease vertelt: “De jongeren vroegen of we iets voor ze konden organiseren. Met behulp van de SportCity lidmaatschappen die we via MIND Us hebben ontvangen, konden wij dat. Deze stelden ons in staat om de jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. We hebben oudere jongeren uit de buurt gevraagd of ze met een groep wilden trainen bij SportCity. De insteek was niet alleen leren over fysiek fit worden, maar ook over leefstijl en mentale gezondheid. Dat werkt!

De oudere jongeren zijn een voorbeeld. Jongeren voelen zich meer op hun gemak, vragen om hulp als dat nodig is en het samen sporten schept een band.  Sinds de jongeren naar SportCity gaan, zien we echt een verschil. Ze stimuleren elkaar en vervelen zich minder. Het feit dat ze deze lidmaatschappen hebben gekregen – nadat ze zelf gevraagd hebben om iets samen te doen – maakt dat ze zich gehoord voelen.”

“Ik verbeter mezelf fysiek bij SportCity. Ook helpt het me in het dagelijks leven.
Ik heb een doel en verveel me minder.”
Imad, 16 jaar

Positieve effect lidmaatschap zichtbaar
“Dat we nu – een jaar na de start van onze samenwerking met SportCity – in de praktijk zien dat het sportlidmaatschap van SportCity daadwerkelijk een positief effect heeft op de jongeren, is geweldig. Ik ben dan ook enorm blij dat we de samenwerking met SportCity continueren. Want als we echt verschil willen maken voor jongeren is het belangrijk dat we krachten structureel bundelen” aldus Frederieke Vriends, directeur MIND Us.  

“Na het trainen voel ik mij altijd beter.”
Brahim, 17 jaar

1.500 lidmaatschappen
Rohit Gulati, directeur van SportCity: “We zijn blij dat we MIND Us en haar partners kunnen blijven supporten. Sporten kan voor jongeren die het moeilijk hebben, een goede uitlaatklep zijn. We willen ons inzetten om juist voor deze jongeren een plek te zijn waar ze kunnen ontspannen en andere mensen kunnen ontmoeten als ze zin hebben. Een fijne ongedwongen plek waar ze zich thuis voelen. Daarom zetten we onze samenwerking met Stichting MIND Us voort en stellen we dit jaar 1.500 lidmaatschappen ter beschikking. Ons gezamenlijke doel is om zoveel mogelijk jongeren op weg te helpen naar een gezonde toekomst!”

“Door de mentale staat waarin ik verkeerde, had ik nooit de stap genomen om bij SportCity te gaan sporten. Het lidmaatschap dat ik via MIND Us heb ontvangen, heeft mij het juiste zetje gegeven. Het gaan naar SportCity heeft mij enorm geholpen met mijn zelfvertrouwen, stressverlichting en de vereiste discipline om mijn conditie op te bouwen.”

Mrugank

De 1.500 lidmaatschappen voor 6 maanden worden verdeeld via partners van MIND Us die dagelijks met jongeren in contact zijn.

MIND Us zorgt ervoor dat de lidmaatschappen bij de juiste jongeren terecht komen via de partners waarmee zij samenwerkt. Meer weten over deze actie? Neem contact met ons op via info@mindus.nl.

Jongeren in gesprek met demissionair staatssecretaris van Ooijen

Afgelopen vrijdag organiseerde MIND Us in samenwerking met het Ministerie van VWS een dialoogsessie. Tijdens deze sessie gingen jongeren met demissionair staatssecretaris van Ooijen én met elkaar het gesprek aan over hun mentale gezondheid.

Belangrijke thema’s die werden besproken waren de prestatiegerichte samenleving, het (onzekere) toekomstperspectief en de individualisering van de samenleving. Ook de positieve en minder positieve effecten van social media kwamen aan bod: hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat jongeren elkaar vaker fysiek ontmoeten en minder online?

Inhoudelijke gesprekken over trends, eigen ervaringen, de behoefte van jongeren om veerkrachtiger te worden en een mogelijke rol van de overheid leverden mooie inzichten op.

“De mentale gezondheid van jongeren blijft een belangrijk aandachtspunt, waarover we gesprekken vooral ook echt met de jongeren zelf moeten voeren. Elke keer haal ik uit deze gesprekken nieuwe inzichten. Deze keer kwam naar voren dat het belangrijk is dat we de problemen die jongeren ervaren, zoals prestatiedruk en onzekerheid over de toekomst, moeten erkennen en serieus moeten nemen. Het viel me op dat ze ook naar zichzelf keken voor oplossingen, bijvoorbeeld als het ging om hun eigen sociale media gebruik. Waardevolle input die ik met mij meeneem, ” aldus demissionair staatssecretaris van Ooijen.

Amine Bakkali, projectleider MIND Us: “Het is belangrijk dat jongeren gehoord worden én dat hun visie wordt meegenomen bij het vormen van beleid. Zij ervaren tenslotte de last en laten ons inzien dat het noodzakelijk is om hun mentale gezondheid serieus te nemen. Bovendien zijn ze onderdeel van de oplossingen, weten zij wat er in de praktijk wel of niet werkt en kunnen zij als geen ander verwoorden wat er nodig is.”

 

Jongeren ondernemen helse roeitocht voor mentale gezondheid jongeren

Vanochtend, in alle vroegte zijn Amir, Mark, Marko en Paul – oftewel Team Out of the Blue – gestart aan een fantastische en tegelijkertijd helse tocht.

Samen roeien de vier studenten van de TU Delft 4800 km over de Atlantische Oceaan om in januari aan te komen op Nelsons Boatyard in Antigua.

30 dagen, zonder hulp, non-stop van de Canarische Eilanden naar Antigua. De race wordt ook wel gezien als de zwaarste uithoudingsrace ter wereld, die slechts 1.500 mensen ooit hebben volbracht.

“In de 4 weken van non-stop racen, willen we onze grenzen verleggen en de kracht van teamwork en de menselijke geest bewijzen. Als team met verschillende achtergronden en roei-ervaringen zijn deze uitdaging en de onzekerheden die daarbij horen nieuw voor ons allemaal.

Ons doel is om anderen te inspireren om tegenslagen te overwinnen en om geld in te zamelen voor o.a. MIND Us. een organisatie die essentiële steun biedt aan jongeren,” aldus Amir, Mark, Marko en Paul.

Trots zijn we op deze jongeren en het feit dat ze de uitdaging op deze manier aangaan om andere jongeren te helpen.

De komende weken blijven we ze uiteraard volgen!

Wil je Amir, Mark, Marko en Paul ook volgen tijdens deze unieke reis en/of hen supporten? Check www.outoftheblue.team/ of https://www.instagram.com/outoftheblue_rowing/

Odido en MIND Us slaan handen ineen voor betere mentale gezondheid onder jongeren

Odido en Stichting MIND Us bundelen hun krachten voor het verbeteren van het mentale welzijn van jongeren. Hiermee combineren ze de digitale kennis en het bereik van Odido met de expertise en ervaring op het gebied van mentale gezondheid van MIND Us. Op vrijdag 17 november organiseerde MIND Us in samenwerking met Odido een jongerenevenement met diverse workshops rondom het thema mentale gezondheid. Tijdens dit event lanceerden MIND Us en Odido de samenwerking en werd het eerste gesprek met jongeren gevoerd over de impact van technologie op hun mentale gezondheid.

De mentale gezondheid van Nederlandse jongeren gaat achteruit, blijkt uit cijfers van het CBS* . Als mogelijke oorzaken worden de coronapandemie, sociale media en de hoge prestatiedruk genoemd. Verschillende onderzoeken suggereren dat technologie de mentale gezondheid van jongeren in Nederland op verschillende manieren kan beïnvloeden. Zowel in positieve als in negatieve zin. Odido erkent beide kanten en onderstreept het belang van verantwoord gebruik van technologie. Door de krachten te bundelen met MIND Us wil Odido een impactvolle bijdrage leveren aan dit maatschappelijk probleem.

Langdurig partnership met MIND Us
De samenwerking tussen MIND Us en Odido omvat niet alleen een jaarlijkse financiële bijdrage van Odido aan MIND Us, maar ook de uitwisseling van kennis en expertise. Een onderdeel van deze gezamenlijke inspanning is een bijdrage aan een geavanceerd digitaal platform wat MIND Us met 7 andere partners ontwikkelt. Dit wordt een platform waar jongeren terecht kunnen voor meer informatie over mentale gezondheid, tips en tricks en ondersteuning bij beginnende klachten. Ook ging Odido met jongeren in gesprek om te horen welke positieve en negatieve effecten zij ervaren als het bijvoorbeeld gaat om telefoongebruik, social media, scherm-uren. Op basis van deze input zal de telecomprovider richting geven aan hoe zij zich gaat inzetten voor het mentaal gezond en sterk maken van jongeren.

Verbinding
Tisha van Lammeren, directeur Consumentenmarkt bij Odido en ambassadeur van het programma Digitale Inclusie, zegt: “We houden van technologie en de mogelijkheden die het biedt. Maar als Odido houden we nog meer van mensen. En wanneer technologie niet voor ons kan werken, dan is er voor ons werk aan de winkel. Daarbij richten we ons op beide kanten: wanneer kan techniek waarde toevoegen en wanneer werkt techniek minder goed voor mensen? Je ziet in de maatschappij dat de discussie rondom techniek vaak ‘binair’ wordt gevoerd. Het is aan of uit. Een scherm moet aan of uit. Telefoons kunnen wel of niet in de klas. Wij willen ervoor zorgen dat de rol van en discussie over techniek meer in balans wordt gebracht. Dat doen we ook rondom dit onderwerp: mentale gezondheid van jongeren. Aan de ene kant zetten we techniek in om deze te verbeteren met onze bijdrage aan het digitale platform van MIND Us, en aan de andere kant willen we ook graag samen met MIND Us ontdekken in hoeverre techniek een veroorzaker is van een lagere mentale gezondheid door met jongeren in gesprek te gaan.”

Frederieke Vriends, directeur van MIND US: “Ik ben verheugd over de samenwerking tussen Odido en MIND Us. Het bundelen van krachten is essentieel in de strijd voor de mentale gezondheid van jongeren. In een tijd waarin de druk op en uitdagingen voor jongeren toenemen, mede vanuit de online wereld en als gevolg van schermtijd, biedt deze samenwerking een kans om de verbinding te versterken tussen technologie en welzijn. Het is krachtig en bemoedigend om te zien dat een invloedrijk merk als Odido zich actief inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. Het laat zien dat Odido een groot merk is met een groot hart. Door een overlap in doelgroepen weet Odido onze doelgroep op een hele krachtige wijze te bereiken. Samen kunnen we een groot verschil maken in het bewustzijn en de ondersteuning van de mentale gezondheid van jongeren. We kijken uit naar de positieve impact die we samen kunnen realiseren.”

Bekijk hier de aftermovie van het event


* Centraal Bureau voor de Statistiek (2022). Mentale gezondheid jongeren afgenomen