Studenten dragen oplossingen aan voor aanpak prestatiedruk en stress in het mbo
Rotterdam, 18 september 2024 – Mbo-studenten ervaren een groeiende druk door de opstapeling van verantwoordelijkheden zoals volle lesweken, stages, bijbanen en thuissituaties. Dit leidt tot prestatiedruk en stress, blijkt uit het rapport “Als je door de bomen het bos niet meer ziet”, vandaag gepresenteerd aan Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us.
Het onderzoek is gedaan door het Trimbos-instituut, Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, Pharos, Universiteit Utrecht en het Erasmus SYNC Lab in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. YoungXperts heeft jongeren gevraagd naar creatieve oplossingen voor de groeiende druk en stress die zij ervaren. Zij geven vier concrete sporen aan waarmee scholen, docenten en beleidsmakers het welzijn van studenten kunnen verbeteren.
Eveline Crone, Hoofdonderzoeker Erasmus SYNC Lab en Voorzitter Wetenschappelijk Adviesraad van MIND Us, licht toe: “Studenten hebben heel helder aangegeven waar de knelpunten liggen en hoe zij ondersteund kunnen worden. Hun oproep is een kans voor ons allen om gezamenlijk te zorgen voor een beter leer- en leefklimaat.”
Spoor 1: Verminderen van opstapelende verantwoordelijkheden
Veel studenten ervaren overbelasting door de opstapeling van verantwoordelijkheden en de druk om snel af te studeren. Ze vragen om meer flexibiliteit in toetsing en een aangepaste planning, zodat ze minder stress ervaren en meer ruimte krijgen voor hun persoonlijke ontwikkeling.
Spoor 2: Versterken van vaardigheden van de student zelf
Studenten geven aan dat ze baat zouden hebben bij speciale lessen over welzijn en stressmanagement. Door hen handvatten te bieden voor beter tijdsmanagement en persoonlijke balans, zouden zij minder druk ervaren en meer rust in hun dagelijkse leven vinden.
Spoor 3: Sleutelrol van docenten en begeleiders versterken
Een sterke relatie met docenten en begeleiders is cruciaal, zeggen de studenten. Ze vragen om docenten die hen actief ondersteunen en fungeren als herkenbare rolmodellen. Het signaleren van stressvolle situaties en het bieden van hulp kan studenten helpen om hun opleiding beter vol te houden.
Spoor 4: Erkenning en waardering van mbo-studenten bevorderen
Tot slot voelen veel mbo-studenten druk om door te stromen naar theoretische opleidingen, zoals het hbo of wo. Ze vragen om meer waardering voor hun keuze voor een vakgerichte opleiding en voor de waarde die zij toevoegen aan de maatschappij. Dit kan hun zelfvertrouwen versterken en de druk om te moeten presteren verminderen.
Oproep tot dialoog
Het rapport en de concrete tips van studenten laten duidelijk zien waar mbo-studenten behoefte aan hebben om hun welzijn te verbeteren. Frederieke Vriends voegt daaraan toe: “Het in gesprek gaan met studenten, het samen met hen naar oplossingen zoeken en hen betrekken bij het beleid, is essentieel. Door deze acties op te pakken, kunnen we de druk op studenten verminderen en hun mentale gezondheid versterken.”
Download hier de concrete tips van studenten
Nieuwsbrief: Leading Local Haarlem in de Spotlight
In deze eerste editie van de MIND Us nieuwsbrief gericht op gemeenten, lichten we de gemeente Haarlem graag uit. Haarlem is een van de elf gemeentes die deel uitmaakt van het ‘Leading Locals’ leernetwerk van MIND Us. Dit netwerk brengt gemeenten samen om goede voorbeelden uit te wisselen over de aanpak van mentale gezondheidsproblemen bij jongeren. Samen werken we aan een integrale aanpak, waarbij jongeren actief betrokken worden in zowel beleidsvorming als uitvoering. Het doel? Een samenleving waarin mentale gezondheid genormaliseerd wordt en jongeren opgroeien in een omgeving die hen ondersteunt in hun mentaal welzijn.
Haarlem staat, net als de andere Leading Locals, achter drie belangrijke kernwaarden:
- Betrokkenheid van jongeren: Jongeren worden vanaf het begin betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid.
- Normalisering van mentale gezondheid: We zetten in op preventie en zorgen dat mentale problemen bespreekbaar worden in de leefwereld van jongeren.
- Mentale gezondheid als basis voor ontwikkeling: Het welzijn van jongeren krijgt prioriteit, omdat we geloven dat een goede mentale gezondheid essentieel is voor hun ontwikkeling en toekomst.
Momenteel werken we samen met de Leading Locals aan een aantal inspirerende projecten, zoals het opstellen van een model voor de aanpak van mentale gezondheid bij jongeren in samenwerking met wetenschappers, het ontwikkelen van een stappenplan voor laagdrempelige inloopplekken, en het structureel verankeren van jongerenparticipatie binnen gemeentelijke processen.
De gemeente Haarlem zet al waardevolle stappen en vormt een bron van inspiratie voor andere gemeenten. Onze eerste video uit een serie van drie, waarin Haarlem toelicht welke stappen er al zijn gezet, is opgenomen in het prachtige Museum van der Geest. Dit museum, gewijd aan kunst, cultuur en historie, bood de ideale achtergrond voor het delen van Haarlem’s visie op mentale gezondheid.
Dus laat je inspireren. Samen bouwen we aan een gezonde, veerkrachtige toekomst voor de jongeren in Nederland!
Samenwerken voor studentenwelzijn: Koningin Máxima bezoekt Stichting ‘Door het Geluid’
Leiden, 2 september 2024– Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan Stichting ‘Door het Geluid’ in Leiden. Deze stichting zet zich in voor de verbetering van de mentale gezondheid van studenten door openheid te creëren en praktische handelingsperspectieven te bieden.
Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met vertegenwoordigers van de gemeente Leiden, onderwijsinstellingen en studentenverenigingen over hun gezamenlijke inspanningen om het welzijn van studenten te bevorderen.
Leiden zet in op studentenwelzijn
De gemeente Leiden, onderdeel van het Leading Local leernetwerk van MIND Us, speelt hierbij een voortrekkersrol en dient als voorbeeld voor andere gemeenten op het gebied van studentenwelzijn. Onderdeel van het bezoek was de deelname van Koningin Máxima aan een workshop van Stichting ‘Door het Geluid’
Tess Franken (23 jaar), voorzitter van Stichting ‘Door het Geluid’: “Wij geloven dat studenten de kracht hebben om een verschil te maken in het welzijn van hun medestudenten. Met deze overtuiging organiseren wij onze workshops, waar we open gesprekken over mentale uitdagingen stimuleren. Door praktijkvoorbeelden uit het studentenleven te bespreken en concrete tools aan te reiken, helpen we studenten niet alleen hun eigen welzijn te versterken, maar ook dat van hun mede-studenten. Daarnaast wijzen we op beschikbare hulpbronnen, zodat deelnemers weten waar ze terechtkunnen voor extra ondersteuning.”
Frederieke Vriends, directeur van MIND Us: “Het studentenwelzijn staat onder druk. De studietijd moet een periode zijn waarin je ontdekt wie je bent en wat je drijft. Een tijd waarin je weerbaarheid en veerkracht ontwikkelt. Om je als student optimaal te kunnen ontwikkelen, is het essentieel dat je mentaal gezond bent. Initiatieven zoals die van Stichting ‘Door het Geluid’ spelen hierin een belangrijke rol door open gesprekken te faciliteren en studenten de tools te geven om elkaar te ondersteunen.Het is ontzettend krachtig dat studenten zelf het voortouw nemen, want juist die peer-to-peer ondersteuning is essentieel.”
Naar elkaar omkijken en hulp vragen
Tijdens de workshop deelden studenten hun persoonlijke ervaringen. Een van hen, Maura van der Poel, zei: “De workshop heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken en hulp te durven vragen. Het feit dat wij als studenten hierin een actieve rol kunnen spelen, geeft me veel vertrouwen.”
Koningin Máxima sprak ook met studentambassadeurs van de stichting, die vertelden hoe de workshops hen hebben geholpen om mentaal sterker te worden. Stichting ‘Door het Geluid’ wordt gerund door 85 enthousiaste studenten verspreid over zeven studentensteden.
MIND Us zet zich samen met studenten, gemeenten, onderwijsinstellingen en organisaties als ‘Door het Geluid’ in om duurzame oplossingen te vinden en een omgeving te creëren waarin studenten zich gehoord en gesteund voelen.
Ga voor impact en groei als communicatiestagiaire bij MIND Us
Is de mentale gezondheid van jongeren voor jou een belangrijk thema? Wil jij je hiervoor inzetten, terwijl je waardevolle ervaring opdoet op het gebied van communicatie en PR? Kan jij in september of oktober 2024 starten? Dan is een communicatie meewerkstage bij MIND Us wellicht iets voor jou!
Bij MIND Us krijg je de kans om bij te dragen aan de mentale gezondheid van jongeren en tegelijkertijd je communicatievaardigheden te ontwikkelen.
Je zult betrokken zijn bij diverse PR- en communicatieactiviteiten en krijgt de ruimte om jouw creativiteit en ideeën in te brengen. 💡
Klaar voor deze uitdaging? Solliciteer nu en maak een verschil!
Zie hier de vacature
Giel de Winter in gesprek met jongeren over mentale gezondheid
Onlangs had Giel de Winter, bekend van StukTV, een openhartig gesprek met een aantal jongeren over hun mentale gezondheid. Dit gesprek vond plaats in het kader van een nieuw initiatief van MDT en MIND Us, met als doel mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken.
Tijdens het gesprek deelden de jongeren hun persoonlijke ervaringen. Giel vroeg naar de impact van sociale media, prestatiedruk en het belang van een ondersteunend netwerk.
De jongeren benadrukten hoe belangrijk het is om open te zijn over hun gevoelens en hoe het delen van hun verhalen hen heeft geholpen om zich minder alleen te voelen.
Giel de Winter, die zelf open is geweest over zijn eigen mentale gezondheid, benadrukte het belang van deze gesprekken: “Het is cruciaal dat we blijven praten over mentale gezondheid. Alleen door openheid kunnen we begrip en steun creëren voor elkaar.”
“Door rolmodellen zoals Giel de Winter te betrekken, hopen we dat meer jongeren zich gesteund voelen om hun verhalen te delen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is,” aldus Amine Bakkali van MIND Us.
Ons doel is om meer van dit soort gesprekken mogelijk te maken en jongeren te voorzien van de juiste tools en hulpbronnen om hun mentale gezondheid te ondersteunen.
Ben jij een jongere tussen de 12 en 27 jaar en wil je ook met Giel praten over mentale gezondheid? Stuur dan een mail naar info@mindus.nl en misschien ga jij dan binnenkort ook in gesprek.
Koningin Máxima spreekt met jongeren en professionals in gemeente Hollands Kroon in het kader van Leading Locals programma van MIND Us
Vanochtend bracht Koningin Máxima een bezoek aan de Gemeente Hollands Kroon als onderdeel van het Leading Locals netwerk van MIND Us.
Aan de hand van een plattegrond van de gemeente ging Koningin Máxima in gesprek met jongeren en professionals over de specifieke uitdagingen in een plattelandsgemeente als Hollands Kroon.
Ervaringen werden gedeeld over het leven in kernen zonder voorzieningen en het belang van jongerenverenigingen zoals De Dukdalf. De gemeente Hollands Kroon telt 22 kernen en vier buurtschappen, verspreid over een uitgestrekt gebied. Het beperkte openbaar vervoer en de vaak onverlichte wegen en fietspaden in het buitengebied maken het moeilijk voor jongeren om elkaar te ontmoeten. Een belangrijk aandachtspunt in deze plattelandsgemeente is dan ook de eenzaamheid onder jongeren.
Ook werd het digitale jongerencentrum ‘YOUH’ gepresenteerd. Dit is een digitale ontmoetingsplek bedacht voor en door jongeren uit Hollands Kroon. Zij kunnen hier meedoen aan activiteiten en in contact komen met andere jongeren. Ook vinden zij hier informatie over verschillende onderwerpen. En kunnen zij (direct) hulp aanvragen als het even niet meer gaat.
Bono Iwema, een 23-jarige vrijwilliger bij jongerencentrum De Dukdalf en Link Jongerenwerk, deelde zijn enthousiasme: “Het is geweldig om te zien hoe betrokken iedereen is bij het welzijn van jongeren en hoe er actief wordt meegedacht over oplossingen en ideeën om te werken aan de mentale gezondheid van jongeren in Hollands Kroon. De enthousiaste reacties op onze aanpak en ons digitale jongerencentrum maken mij echt trots.”
Daria Sjeveljova, 25 jaar oud en vrijwilliger bij JC De Dukdalf, voegde toe: “Ik ben heel blij dat met dit bezoek het verhaal van de kleinere dorpen in Nederland gehoord wordt. Het is hier zo anders dan in de stad, die kant is vandaag heel zichtbaar geworden.”
Wethouder Mary van Gent vertelt: “Het bezoek van de majesteit is echt een opsteker voor mij, én voor de jeugd van Hollands Kroon. Het doet iets met ons allemaal. Het is zo fijn om te merken dat zij echt begaan is met het mentale welzijn van onze jongeren.”
Het bezoek van Koningin Máxima benadrukt het belang van samenwerking en initiatieven zoals De Dukdalf en YOUH voor het verbeteren van het mentale welzijn van jongeren in plattelandsgemeenten.
Leading Locals is een leernetwerk van MIND Us waarin gemeenten goede voorbeelden kunnen uitwisselen over de aanpak van mentale problemen van jongeren in hun stad of dorp. Het netwerk, gelanceerd in november 2023, heeft als doel gemeenten te inspireren en te laten samenwerken aan een integrale aanpak van mentaal welzijn, waarbij jongeren actief deelnemen aan beleidsvorming en uitvoering. Hollands Kroon is een van de tien koplopergemeenten die deelneemt aan dit netwerk.