Support nodig? Jongerenhulponline.nl

Nieuws

Home Nieuws

Ga voor impact en groei als communicatiestagiaire bij MIND Us

Is de mentale gezondheid van jongeren voor jou een belangrijk thema? Wil jij je hiervoor inzetten, terwijl je waardevolle ervaring opdoet op het gebied van communicatie en PR? Kan jij in september of oktober 2024 starten? Dan is een communicatie meewerkstage bij MIND Us wellicht iets voor jou!

Bij MIND Us krijg je de kans om bij te dragen aan de mentale gezondheid van jongeren  en tegelijkertijd je communicatievaardigheden te ontwikkelen.

Je zult betrokken zijn bij diverse PR- en communicatieactiviteiten en krijgt de ruimte om jouw creativiteit en ideeën in te brengen. 💡

Klaar voor deze uitdaging? Solliciteer nu en maak een verschil!

Zie hier de vacature

GIEL DE WINTER IN GESPREK MET JONGEREN OVER MENTALE GEZONDHEID

Onlangs had Giel de Winter, bekend van StukTV, een openhartig gesprek met een aantal jongeren over hun mentale gezondheid. Dit gesprek vond plaats in het kader van een nieuw initiatief van MDT en MIND Us, met als doel mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken.

Tijdens het gesprek deelden de jongeren hun persoonlijke ervaringen. Giel vroeg naar de impact van sociale media, prestatiedruk en het belang van een ondersteunend netwerk.

De jongeren benadrukten hoe belangrijk het is om open te zijn over hun gevoelens en hoe het delen van hun verhalen hen heeft geholpen om zich minder alleen te voelen.

Giel de Winter, die zelf open is geweest over zijn eigen mentale gezondheid, benadrukte het belang van deze gesprekken: “Het is cruciaal dat we blijven praten over mentale gezondheid. Alleen door openheid kunnen we begrip en steun creëren voor elkaar.”

“Door rolmodellen zoals Giel de Winter te betrekken, hopen we dat meer jongeren zich gesteund voelen om hun verhalen te delen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is,” aldus Amine Bakkali van MIND Us.

Ons doel is om meer van dit soort gesprekken mogelijk te maken en jongeren te voorzien van de juiste tools en hulpbronnen om hun mentale gezondheid te ondersteunen.

Ben jij een jongere tussen de 12 en 27 jaar en wil je ook met Giel praten over mentale gezondheid? Stuur dan een mail naar info@mindus.nl en misschien ga jij dan binnenkort ook in gesprek.

Koningin Máxima spreekt met jongeren en professionals in gemeente Hollands Kroon in het kader van Leading Locals programma van MIND Us

Vanochtend bracht Koningin Máxima een bezoek aan de Gemeente Hollands Kroon als onderdeel van het Leading Locals netwerk van MIND Us.

Aan de hand van een plattegrond van de gemeente ging Koningin Máxima in gesprek met jongeren en professionals over de specifieke uitdagingen in een plattelandsgemeente als Hollands Kroon.

Ervaringen werden gedeeld over het leven in kernen zonder voorzieningen en het belang van jongerenverenigingen zoals De Dukdalf. De gemeente Hollands Kroon telt 22 kernen en vier buurtschappen, verspreid over een uitgestrekt gebied. Het beperkte openbaar vervoer en de vaak onverlichte wegen en fietspaden in het buitengebied maken het moeilijk voor jongeren om elkaar te ontmoeten. Een belangrijk aandachtspunt in deze plattelandsgemeente is dan ook de eenzaamheid onder jongeren.

Ook werd het digitale jongerencentrum ‘YOUH’ gepresenteerd. Dit is een digitale ontmoetingsplek bedacht voor en door jongeren uit Hollands Kroon. Zij kunnen hier meedoen aan activiteiten en in contact komen met andere jongeren. Ook vinden zij hier informatie over verschillende onderwerpen. En kunnen zij (direct) hulp aanvragen als het even niet meer gaat.

Bono Iwema, een 23-jarige vrijwilliger bij jongerencentrum De Dukdalf en Link Jongerenwerk, deelde zijn enthousiasme: “Het is geweldig om te zien hoe betrokken iedereen is bij het welzijn van jongeren en hoe er actief wordt meegedacht over oplossingen en ideeën om te werken aan de mentale gezondheid van jongeren in Hollands Kroon. De enthousiaste reacties op onze aanpak en ons digitale jongerencentrum maken mij echt trots.”

Daria Sjeveljova, 25 jaar oud en vrijwilliger bij JC De Dukdalf, voegde toe: “Ik ben heel blij dat met dit bezoek het verhaal van de kleinere dorpen in Nederland gehoord wordt. Het is hier zo anders dan in de stad, die kant is vandaag heel zichtbaar geworden.”

Wethouder Mary van Gent vertelt: “Het bezoek van de majesteit is echt een opsteker voor mij, én voor de jeugd van Hollands Kroon. Het doet iets met ons allemaal. Het is zo fijn om te merken dat zij echt begaan is met het mentale welzijn van onze jongeren.”

Het bezoek van Koningin Máxima benadrukt het belang van samenwerking en initiatieven zoals De Dukdalf en YOUH voor het verbeteren van het mentale welzijn van jongeren in plattelandsgemeenten.

Leading Locals is een leernetwerk van MIND Us waarin gemeenten goede voorbeelden kunnen uitwisselen over de aanpak van mentale problemen van jongeren in hun stad of dorp. Het netwerk, gelanceerd in november 2023, heeft als doel gemeenten te inspireren en te laten samenwerken aan een integrale aanpak van mentaal welzijn, waarbij jongeren actief deelnemen aan beleidsvorming en uitvoering. Hollands Kroon is een van de tien koplopergemeenten die deelneemt aan dit netwerk.

MIND Us Studententour: Het #MentaalLokaal reist langs zes studentensteden in de ’Week van de Mentale Gezondheid’

Amersfoort, 21 mei 2024 – Op 4, 5 & 6 juni organiseert MIND Us in de ‘Week van de Mentale Gezondheid’ de MIND Us Studententour. Tijdens deze drie dagen zal het ‘#MentaalLokaal’ zes verschillende studentensteden aandoen, variërend van MBO tot WO. Het doel van deze tour is om #luistertips te delen en vooral ook succesvolle interventies, waardevolle kennis en inspiratie op te halen over de mentale gezondheid van jongeren en de rol van het onderwijs hierin.
 
Steeds meer studenten kampen met mentale problemen. Diverse (student)initiatieven op het mbo, hbo en wo hebben al impact gemaakt, maar er is meer nodig om deze problemen effectief aan te pakken en verder op te schalen.
Het #MentaalLokaal wordt een plek – zowel fysiek als online – waar verhalen en best practices van studenten, docenten en beleidsmakers uit het onderwijs worden gedeeld en verzameld. Een plek die in het teken staat van luisteren. Luisteren naar dat wat er onder studenten speelt als het gaat om hun mentale gezondheid. Én luisteren naar goede voorbeelden in het onderwijs die bijdragen aan de verbetering van die mentale gezondheid.
Kennis bundelen en praktische handvatten 
Door het bieden van een luisterend oor aan studenten, docenten en beleidsmakers en het bieden van een podium voor inspirerende voorbeelden, streeft MIND Us ernaar om kennis te bundelen en praktische handvatten te delen. Op deze manier wil MIND Us bijdragen aan een onderwijssysteem waarin de mentale gezondheid van jongeren een prominentere plek krijgt.
 
Frederieke Vriends, directeur van MIND Us, zegt: “De nadruk ligt op praktische oplossingen die daadkrachtig en breed inzetbaar zijn en gemakkelijk op te schalen, met een no-nonsense aanpak. Met de MIND Us Studententour willen we ervoor zorgen dat mentale gezondheid de juiste prioriteit heeft in het onderwijs. Door samen te werken met studenten, docenten en beleidsmakers kunnen we in een vroegtijdig stadium meer jongeren helpen en een gezonde basis leggen voor hun toekomst.”
 
Met, voor en door jongeren 
MIND Us komt op locatie langs om het goede voorbeeld ‘op te halen’ en een podium te geven. Het programma is samengesteld met, voor en door studenten en de lokale (onderwijs)partijen, die de onderwijsomgeving en de mentale gezondheid van hun studenten het beste kennen.
 
Programma:
  1. Dinsdagochtend 4 juni – Breda
  2. Dinsdagmiddag 4 juni – Rotterdam
  3. Woensdagochtend 5 juni – Leiden
  4. Woensdagmiddag 5 juni – Velp
  5. Donderdagochtend 6 juni – Leeuwarden
  6. Donderdagmiddag 6 juni – ROC Enschede
De tour wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Door Het Geluid, die zich inzet voor het mentaal welzijn van studenten. Door middel van workshops met casuïstiek uit het studentenleven openen zij het gesprek omtrent mentale gezondheid.

MIND Us jongeren nemen geweldig geldbedrag in ontvangst van Nationale Postcode Loterij voor verbetering mentale gezondheid

We zijn ontzettend blij en trots in de ‘European Mental Health Week’ te kunnen delen dat MIND Us van de Nationale Postcode Loterij een prachtige bijdrage heeft ontvangen van €750.000.

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. 1 op de 3 jongeren kampt met mentale problemen, 1 op de 7 jongeren ervaart psychische klachten en er zijn ruim 80.000 wachtenden voor de GGZ.

Steun & grip
Stichting MIND Us vindt deze situatie niet acceptabel en werkt – samen met jongeren – aan de verbetering van de mentale gezondheid van alle jongeren in Nederland.

Jongeren kampen met stress door prestatiedruk, eenzaamheid en sociale media, of hebben geen vertrouwen in de toekomst door de vele crises die spelen. Er komt veel op hen af en daarbij missen ze vaak de benodigde steun en grip.

MIND Us ziet dit en helpt door het bieden van handvatten aan jongeren om weer grip te krijgen. Om door de bomen het bos weer te zien. Want met grip heb je controle en met controle ben jij weer aan zet.

Dat doet MIND Us door verschillende initiatieven in de wijk, op school en online, samen met hulporganisaties en een breed netwerk. In nauwe samenwerking met jongeren zelf.

Focus op preventie
Bij MIND Us ligt een sterke focus op preventie. Wij geloven dat het voorkomen van mentale problemen bij jongeren essentieel is. Door vroegtijdige signalering en interventies kunnen veel ernstige problemen worden voorkomen. Onze activiteiten richten zich op het versterken van veerkracht, het verbeteren van zelfredzaamheid en het bieden van steun op cruciale momenten in het leven van jongeren.

Jongeren helpen taboes te doorbreken
Onlangs is een groep gemotiveerde jongeren gestart als MIND Us ambassadeur, vastbesloten om zich in te zetten voor de mentale gezondheid van hun leeftijdsgenoten. Zij gaan het gesprek aan over mentale gezondheid met zowel jongeren als beleidsmakers, met o.a. als doel taboes te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken. Deze bijzondere groep heeft de cheque van de Postcode Loterij in ontvangst genomen.

Deelnemers Postcode Loterij, bedankt!!
Frederieke Vriends, directeur MIND Us: “Dankzij deze fantastische bijdrage kunnen we doorgaan met onze missie om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. Het stelt ons in staat onze activiteiten te versterken en uit te breiden, waardoor we echt impact kunnen creëren. Wij zijn de deelnemers aan de Postcode Loterij dan ook ontzettend dankbaar. Ook namens de jongeren: dank jullie wel!”

Gyliano Willems, 25 jaar en MIND Us ambassadeur: “Dankzij de gulle bijdrage van de Postcode Loterij kunnen we onze impact vergroten en nieuwe initiatieven opzetten. Hartstikke veel dank aan alle deelnemers van de Postcode Loterij voor deze geweldige steun! Er komen veel mooie dingen aan!”

Over de Postcode Loterij
De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen ruim 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is 8 miljard euro aan mens en natuur geschonken.

Mentale gezondheid van jongeren: Koningin Máxima en Koningin Letizia bezoeken Lab6 in Amsterdam

Amsterdam, 18 april 2024 – Vanochtend hebben Koningin Máxima en Koningin Letizia een bezoek gebracht aan LAB6, een ontmoetingsplek in Amsterdam Nieuw-West. LAB6 is een dynamische hub waar diverse activiteiten, variërend van sport tot cultuur, worden georganiseerd voor en door jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud.

Het bezoek van de koninklijke gasten stond in het teken van het bespreken van het belang van laagdrempelige inloopvoorzieningen voor de mentale gezondheid van jongeren.

Naast een presentatie door Frederieke Vriends en Arne Popma over de staat van de mentale gezondheid van jongeren en de rol van MIND Us volgden gesprekken met jongeren en vertegenwoordigers van organisaties zoals Ara Cora, El Mazouni Coaching en Stichting @ease.

Hierin werd benadrukt hoe inloopvoorzieningen jongeren een plek bieden waar ze zich welkom voelen en waar ze zich gesteund weten wanneer het even wat minder gaat.Ook werd er gesproken met influencers onder wie Jawad Es Soufi en Luna Nieuwboer.

Tijdens deze waardevolle bijeenkomst ervaarden Koningin Máxima en Koningin Letizia de diversiteit en de impact van de activiteiten voor jongeren.

“Ben heel blij dat zowel het Nederlandse als Spaanse Koningshuis tijd en aandacht besteden aan de mentale gezondheid van jongeren. Het bezoek was een ongelofelijke erkenning voor het werk dat wij doen: het ondersteunen en begeleiden van jongeren van 8 tot 27 jaar op diverse leefgebieden,” vertelt Saloua el Mazouni van El Mazouni Coaching en Sportbegeleiding.

Jenischa Kamphuis(22), stagiaire bij @Ease:”Ik vond het spannend, maar heel fijn dat ik mijn verhaal mocht doen en dat er werd geluisterd naar wat we doen bij @Ease en hoe dat jongeren zoals ik kan helpen.”

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us