Nieuws

Home Nieuws

COMING SOON: IN JE BOL

Met trots delen we een sneakpreview van In je bol!

In je bol wordt dé online plek voor mentale gezondheid, speciaal voor jongeren van 16 tot 27 jaar.

Het platform ontwikkelen wij – uiteraard samen met jongeren – en met De Kindertelefoon/Alles Oké? Supportlijn, MIND, 113 Zelfmoordpreventie, Join Us, Transformers Community en @ease.

Op In je bol kunnen jongeren straks terecht voor betrouwbare, begrijpelijke informatie, ervaringen van anderen en tips & tools om zelf aan de slag te gaan. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je terecht bij getrainde vrijwilligers via chat en telefoon. Ook vind je op In je bol gerichte suggesties voor verdere hulp – online of in de buurt.

Het platform biedt een veilige, anonieme ruimte waar jongeren steun vinden, ervaren dat ze niet de enige zijn en zelf stappen kunnen zetten. Of het nu gaat om stress, eenzaamheid of even vastzitten – In je bol helpt jongeren te ontdekken wat hen verder helpt, zonder dat het stigma op mentale klachten de boventoon voert.

In je bol gaat in de loop van dit voorjaar live, en we houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen via o.a. LinkedIn

Heb je vragen? Neem contact met ons op via samen@injebol.nl

Eerste stap gezet naar veiliger en mentaal gezonde digitale wereld voor kinderen en jongeren

AMSTERDAM 11 februari – Ruim tweehonderd deelnemers maakten vandaag, op Safer Internet Day, een start met een landelijke agenda voor een veiliger online wereld, tijdens de conferentie Kliks en Kwesties: Jong en Online, georganiseerd door UNICEF Nederland, MIND Us en de gemeente Amsterdam. Wetenschappers deelden de laatste inzichten en jongeren vertelden waar ze in de online wereld tegenaan lopen. “Als m’n vriendjes me vragen of ik kom buitenspelen dan kan ik m’n telefoon wegleggen.”

Ruim tweehonderd deelnemers, bestaande uit jongeren, maatschappelijke organisaties, overheden, kennisinstellingen en techbedrijven, maakten vandaag, op Safer Internet Day, een start met een landelijke agenda voor een veiliger online wereld. Dat gebeurde tijdens de conferentie Kliks en Kwesties: Jong en Online, georganiseerd door UNICEF Nederland, MIND Us en de gemeente Amsterdam. De conferentie werd bijgewoond door Koningin Máxima.

“Kinderen hebben het recht om veilig te kunnen spelen, te leren, vrienden te maken. En ze hebben recht op bescherming van hun mentale gezondheid. In de ‘echte’ wereld hebben we volop manieren om hun rechten te beschermen, maar in de online wereld lukt dat nog onvoldoende. Dat we nu met ál deze partijen een start hebben gemaakt voor een gezamenlijke agenda om kinderen en jongeren beter te kunnen beschermen, is erg hoopvol, en vooral erg nodig”, aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.  

De dag begon met een panelgesprek waarin jongeren vertelden over de kansen en de uitdagingen in de online wereld, waarna zowel het ministerie van BZK als VWS en de Gemeente Amsterdam in gesprek gingen over de rol van de overheid bij het beschermen van online kinderrechten.
Alexander Scholtes, wethouder gemeente Amsterdam: “Als gemeente vinden we een veilige, gezonde leefomgeving voor jongeren, zowel offline als online, heel belangrijk. Beleid hierop maken we dan ook samen met jongeren. We brengen het geluid van onze jongeren ook naar Brussel, waar we pleiten voor het aanpakken van het verslavende ontwerp van social media apps”.
In gesprek met Koningin Máxima vertelt Besir (12 jaar) dat het soms best moeilijk is om schermtijd te beperken, maar dat de offline wereld daarbij kan helpen: “Als m’n vriendjes me vragen of ik kom buitenspelen dan kan ik m’n telefoon wegleggen.”

Het middagdeel bestond uit deelsessies, waar nagedacht werd over de onderwerpen AI en onderwijs, voorlichting en educatie, wetgeving en toezicht, sociale norm en jongerenparticipatie.
De agenda wordt later dit jaar aangeboden aan de staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

“De mentale gezondheid van jongeren staat mede door de online omgeving onder druk. Elk kind dat hierdoor problemen ervaart, is er één te veel. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de online wereld mentaal gezonder en veiliger te maken, zodat jongeren zich beter kunnen ontwikkelen en weerbaarder worden. Tijdens deze conferentie hebben we daarvoor concrete stappen kunnen zetten”, zegt Frederieke Vriends, directeur MIND Us.

INFLUENCERTRAINING

Hoe ga je als influencer om met vragen over mentale gezondheid van volgers? Die vraag stond centraal tijdens de influencertraining van MIND US, YoungCapital en De Kindertelefoon die gisteren plaatsvond. Tijdens deze waardevolle sessie werden influencers getraind in het effectief en empathisch ondersteunen van jongeren die zich bij hen melden met mentale klachten. Daarnaast kregen ze essentiële tools en handvatten aangereikt om hun eigen grenzen te bewaken en zichzelf te beschermen. 

Tijdens de training kwamen verschillende belangrijke onderwerpen aan de orde:

– Welke gedachten spelen er bij een influencer wanneer ze een DM ontvangen over de mentale gezondheid van een volger?

– Hoe reageer ik wanneer een volger zich kwetsbaar opstelt en zijn of haar zorgen deelt?

– Hoe bied ik steun, terwijl ik mijn eigen grenzen respecteer?

– Wat als ik zelf niet in een goede mentale staat ben, maar iemand anders mij als laatste redmiddel ziet?

– Wat zijn de gevolgen van mijn reactie voor de volger?

– Hoe kan ik iemand op een respectvolle manier doorverwijzen naar de juiste hulp?

Enkele waardevolle inzichten die werden opgedaan:

– Het gaat niet alleen om de boodschap, maar vooral om de manier waarop je deze overbrengt.

– Welke rol neem ik aan? Macho, moeder, mentor of maatje?

– Welke verantwoordelijkheid draag ik voor de boodschap en impact van mijn reacties?

– Hoe kan ik iemand op een zorgvuldige manier doorverwijzen naar professionele hulp?

Deze training benadrukte niet alleen de invloed die influencers hebben, maar ook de belangrijke rol die zij kunnen spelen in het bevorderen van het mentaal welzijn van jongeren én het ondersteunen van hun eigen mentale gezondheid. 

Wil jij als influencer ook een verschil maken?

De volgende editie vindt plaats in mei 2025. Blijf op de hoogte voor meer informatie! 

Mentaal welzijn centraal: Koningin Máxima opent Nationale Onderwijstentoonstelling 2025 en bezoekt MIND Space Lounge

Utrecht, 21 januari 2025 – Koningin Máxima heeft vandaag de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) geopend in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens de opening benadrukte zij als erevoorzitter van Stichting MIND Us het belang van mentale gezondheid in het onderwijs en de cruciale rol van docenten in het herkennen en ondersteunen van leerlingen met mentale problemen.

Scholen spelen sleutelrol in mentale gezondheid

In haar toespraak wees Koningin Máxima op de cruciale rol die scholen hebben in het herkennen en ondersteunen van mentale gezondheidsproblemen: “Veel mentale problemen ontstaan voor het 15e levensjaar. U bent vaak de eerste die signalen opmerkt. Door te luisteren en een veilige omgeving te bieden, kunnen we al veel winnen.” Zij benadrukte dat onderwijsprofessionals een belangrijke bijdrage kunnen leveren door open te zijn over mentale gezondheid. Dit helpt leerlingen gevoelens te herkennen en te verwoorden, stigma’s te doorbreken en veerkrachtig op te groeien. Jongeren die lekker in hun vel zitten, kunnen zich bovendien beter concentreren en leren.

MIND Space Lounge: inspiratie en praktische handvatten

Eén van de onderdelen van de NOT is de MIND Space Lounge, een initiatief van MIND Us, De Gezonde Generatie en De Gezonde School. Hier kunnen onderwijsprofessionals inspiratie en praktische handvatten vinden om mentaal welzijn structureel te verbeteren. Het programma omvat workshops en keynotes.

Structurele aandacht essentieel volgens MIND Us

Frederieke Vriends, directeur van MIND Us, benadrukt het belang van structurele en schoolbrede aandacht voor mentale gezondheid in het onderwijs: “Mentaal welzijn vormt de basis voor de ontwikkeling van jongeren. Door mentale gezondheid een vaste plek in het onderwijs te geven, kunnen we hen helpen veerkrachtig op te groeien. Met de beproefde Gezonde school-aanpak en initiatieven zoals de MIND Space Lounge en De Checkers – een tool die docenten ondersteunt bij het signaleren en begeleiden van jongeren met beginnende mentale klachten – bieden we onderwijsprofessionals praktische kennis en vaardigheden om vroegtijdig in te grijpen. Daarnaast delen we in de praktijk bewezen aanpakken en inspirerende voorbeelden om hen te ondersteunen. Samen met onze partners werken we aan een uitgebreide lijst hiervan, die we deze zomer willen publiceren. Zo bouwen we aan een toekomst waarin jongeren mentaal weerbaar opgroeien.”

Nationale Onderwijstentoonstelling 2025: platform voor innovatie en samenwerking

De Nationale Onderwijstentoonstelling, met meer dan 300 exposanten en duizenden bezoekers, biedt tot en met 25 januari een platform voor kennisdeling, innovatie en samenwerking. Naast mentale gezondheid komen thema’s als diversiteit, kansengelijkheid en technologische innovatie aan bod.

Onderwijsprofessionals op zoek naar inspiratie om structureel te werken aan het mentale welzijn van leerlingen kunnen terecht bij de MIND Space Lounge, tussen hal 11 en 12 op de NOT in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht voor:

· Workshops over schoolbreed werken aan welbevinden

· Keynotes van experts · Direct toepasbare tips en tools, zoals De Checkers

Gratis registreren kan via not-online.nl.

Voor meer goede voorbeelden, handreikingen en onze aanpak, ga naar: www.mindus.nl/onderwijs

Terugblik 2024: Een jaar van mijlpalen en verbinding

2024 was een jaar waarin we betekenisvolle mijlpalen bereikten en nieuwe stappen zetten in onze missie om de mentale gezondheid van jongeren te versterken.

We kijken terug op een jaar waarin verbinding het fundament vormde van alles wat we deden. In de drie leefwerelden waar we ons op richten – Wijk & Vrije Tijd, Onderwijs en Online – hebben we belangrijke initiatieven gerealiseerd. Jongerenparticipatie stond daarbij altijd centraal, waarbij de energie en creativiteit van jongeren ons werk telkens opnieuw inspireerden en motiveerden.

WIJK & VRIJE TIJD
De Checkers: signaleren, herkennen & verbinden
De lancering van De Checkers in maart was een absoluut hoogtepunt! De online tool biedt – heel laagdrempelig – kennis en vaardigheden om jongeren met beginnende mentale klachten op de juiste manier te ondersteunen. Tijdens de lancering kwamen diverse organisaties samen, allemaal met een gedeelde ambitie: bijdragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Natuurlijk waren er ook veel jongeren aanwezig die zagen hoe meerdere organisaties hun inzet bekrachtigden door een pact te ondertekenen. Hiermee beloofden zij De Checkers structureel in te zetten om jongeren te ondersteunen. Ontdek wat De Checkers voor jou kan betekenen op www.de-checkers.nl.
Leading Locals: leren en inspireren
In 2024 groeide het ‘MIND Us Leading Locals Leernetwerk’ uit tot een platform waar gemeenten elkaar structureel inspireren en werken aan een integrale aanpak voor het mentale welzijn van jongeren. Eén van de hoogtepunten was de bijeenkomst in mei aan de gemeente Hollands Kroon.
In deze plattelandsgemeente, met veel kleine kernen, is het voor jongeren moeilijk om elkaar te ontmoeten, wat leidt tot eenzaamheid. Tijdens het werkbezoek deelden jongeren hun ervaringen en gingen we samen met professionals in gesprek over de oplossingen die Hollands Kroon biedt. Het bezoek bracht de uitdagingen van plattelandsgemeenten onder de aandacht en zette deze problematiek op de kaart.
Dankzij bijeenkomsten als deze, biedt het ‘Leading Locals Leernetwerk’ gemeenten een waardevol platform om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en gezamenlijke oplossingen te vinden voor het mentale welzijn van jongeren.
ONDERWIJS
MIND Us Studententour: mentale gezondheid in het onderwijs prioriteren
In 2024 hebben we ons sterk ingezet voor de mentale gezondheid van jongeren binnen het onderwijs, met als hoogtepunt de MIND Us Studententour. Begin juni bracht ons #MentaalLokaal een bezoek aan zes studentensteden – van MBO tot WO – waar we in gesprek gingen met studenten, docenten en beleidsmakers over mentale gezondheid en best practices in het onderwijs.
Het doel van de tour was het delen van waardevolle tips en het ophalen van succesvolle interventies die bijdragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid van studenten. We creëerden een podium voor persoonlijke verhalen, waardoor een veilige ruimte ontstond voor studenten om openlijk over hun mentale welzijn te praten en hen te ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp. Alle opgehaalde tips en goede voorbeelden zijn te vinden op mentaallokaal.mindus.nl.
 We creëerden een podium voor persoonlijke verhalen; een veilige ruimte waar studenten openlijk over hun mentale welzijn konden praten en we hen ondersteunden bij het vinden van de juiste hulp. Alle opgehaalde tips en goede voorbeelden zijn te vinden op mentaallokaal.mindus.nl.
Door kennis te bundelen en praktische handvatten te delen, streeft MIND Us ernaar het onderwijs verder te ondersteunen in het prioriteren van mentale gezondheid voor jongeren.
ONLINE
Officiële start van innovatief online platform voor mentale gezondheid van jongeren
Met trots konden we in 2024, na bijna 2 jaar voorbereiding, aankondigen dat de ontwikkeling van het digitale platform officieel van start is gegaan, dankzij de steun van het Ministerie van VWS! Samen met zeven andere organisaties gaan we in 2025 een online omgeving creëren waar jongeren met beginnende mentale klachten zich veilig en gehoord voelen. Dit platform zal dé plek worden voor betrouwbare informatie, laagdrempelige hulp en een luisterend oor, en biedt jongeren de steun die ze nodig hebben op het moment dat het er het meest toe doet. We zijn enorm enthousiast over deze stap en de impact die het platform zal maken voor de mentale gezondheid van jongeren in Nederland.
Lancering Influencertraining
Samen met YoungCapital en de Kindertelefoon hebben we in 2024 een training ontwikkeld voor influencers. Deze training biedt concrete handvatten voor het omgaan met jongeren die zich via social media met mentale klachten tot hen wenden. Hoe kun je hen op een effectieve en empathische manier ondersteunen? En hoe zorg je ervoor dat je een positieve impact hebt en het jezelf niet te veel raakt? Tijdens het lanceringsevenement benadrukten o.a. Giel de Winter, Luna Nieuwboer, Sophie Ousri en Thomas Brok het belang van deze training. De volgende training vindt plaats op 29 januari 2025.
Mentaal gezonde online wereld: terugblik op een krachtige bijeenkomst
In november 2024 brachten we een diverse groep samen om de online leefwereld van jongeren te bespreken. Beleidsmakers, influencers, topsporters, social media-representanten van TikTok, Snapchat en Meta, en jongeren zelf onderstreepten gezamenlijk het belang van een mentaal gezonde online omgeving.
In een tijd van prestatiedruk en perfectionisme werd het duidelijk: de obstakels die jongeren offline ervaren, worden vaak versterkt door de online wereld. Het evenement bood ruimte voor het delen van visies op veerkracht, waarbij kwetsbaarheid en verbinding centraal stonden. Jongeren en influencers deelden hun ervaringen, net als kickbokser Rico Verhoeven, die het belang van zelfredzaamheid en mentale veerkracht benadrukte.
Het evenement bevestigde de kracht van het delen van verhalen en ervaringen in het versterken van veerkracht. Het was een krachtige oproep en inspirerende aanzet voor meer openheid en begrip over mentale gezondheid, en een belangrijke stap richting een mentaal gezonde online wereld voor jongeren. In 2025 willen we op deze basis verder bouwen en verdere stappen zetten.
Campagne #EchtIsSterk
In november lanceerden we de campagne #EchtIsSterk, die iedereen uitnodigt om het echte verhaal te delen op social media en zo meer openheid te creëren over mentale gezondheid. Het is belangrijk om te laten zien dat niet elke dag perfect is – niet elke dag voelt als een 10. We leggen de nadruk op veerkracht: de kracht om sterker uit uitdagingen te komen. Sinds de lancering heeft de campagne miljoenen jongeren bereikt en hen aangespoord om eerlijker te zijn over hun gevoelens. Zo dragen we bij aan een cultuur van openheid, waar mentale gezondheid geen taboe is, maar besproken en gesteund wordt.
DANK JULLIE WEL! 
Natuurlijk kunnen we dit niet alleen. 2024 was het jaar waarin we samen met nog meer jongeren, gemeenten, onderwijsinstellingen, influencers, wetenschappers, partners en ons gedreven team hebben geprobeerd impact te maken. We zijn enorm dankbaar voor de samenwerking met al deze partijen. En met partners zoals de Nationale Postcode Loterij, Odido, Asics, SportCity, Boer & Croon, Yearth en de vermogensfondsen. Dankzij deze waardevolle steun kunnen we onze impact verder vergroten, zodat we nog meer jongeren kunnen ondersteunen.
Onze gesprekken met jongeren – hun ideeën, zorgen en dromen – blijven het hart van alles wat we doen. Deze verhalen inspireren ons om verder te gaan, maar geven ons ook het besef dat we gezamenlijk het verschil maken. Het gaat niet alleen om initiatieven en projecten; het gaat om de mensen achter die verhalen. En juist die kracht is wat ons motiveert. Door de geweldige groep jongeren (o.a. onze meedenkers, ambassadeurs, Raad van Richting) die ons scherp houdt, inzicht geeft en oplossingen aandraagt, worden cijfers en statistieken steeds vaker persoonlijke verhalen die ons herinneren aan de mentale veerkracht van jongeren.
Voor 2025 wensen we iedereen – en alle jongeren in het bijzonder – een jaar waarin je je ondersteund, gehoord en verbonden voelen. Een jaar waarin ze de ruimte krijgen om te groeien en mentaal veerkrachtig te zijn.
Samen blijven we werken aan een wereld waarin mentale gezondheid altijd prioriteit krijgt.

MIND Us brengt influencers, beleidsmakers, jongeren en sociale platformen samen voor een mentaal gezonde online omgeving

Hoofddorp, 14 november 2024 – Vandaag kwamen in Hoofddorp jongeren, influencers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van social media-platforms zoals TikTok, Snapchat en Meta samen om de mentale gezondheid van jongeren in de online wereld centraal te stellen. Online openheid en mentale veerkracht stonden centraal. In aanwezigheid van Koningin Máxima, erevoorzitter van de stichting, en staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) werd het belang van dit thema extra benadrukt. 

De bijeenkomst opende met een indrukwekkende act van illusionist Hamza Nape, die liet zien hoe subtiele aspecten van social media ons gedrag en zelfbeeld ongemerkt beïnvloeden. Het doel was bewustwording te creëren over deze onbewuste invloed en het belang van bewust keuzes maken, luisteren naar je gevoel, en durven om hulp te vragen wanneer dat nodig is. 

Lancering Influencertraining door MIND Us, Kindertelefoon en YoungCapital Tijdens de bijeenkomst presenteerden MIND Us, de Kindertelefoon en YoungCapital hun nieuwe influencertraining, gericht op influencers met meer dan 50.000 volgers. Deze training biedt influencers concrete handvatten om jongeren te ondersteunen die via social media om hulp vragen en om bij te dragen aan een mentaal gezondere online omgeving. Influencers zoals Thomas Brok, Giel de Winter, Luna Nieuwboer en Sophie Ousri deelden hun persoonlijke ervaringen en onderstreepten het belang van deze training. 

De eerstvolgende training vindt plaats op 29 januari. Influencers die willen bijdragen aan een veilige, mentaal gezonde online wereld kunnen zich aanmelden. De training biedt hen niet alleen handvatten om jongeren op een gepaste manier te ondersteunen, maar ook tools om zelf om te gaan met dergelijke berichten en goed voor hun eigen mentale gezondheid te zorgen.  

Rico Verhoeven: “Zo versterken we hun weerbaarheid en zelfstandigheid”
Kickbokser Rico Verhoeven deelde tijdens de bijeenkomst zijn ervaringen met mentale veerkracht. “Ook ik ga door moeilijke momenten,” vertelde Verhoeven. “Ik wil jongeren inspireren en laten zien dat het oké is om niet altijd sterk te zijn. Mentale veerkracht draait om het erkennen van gevoelens en het vinden van manieren om daarmee om te gaan.” Hij benadrukte daarbij het belang van zelfredzaamheid: “Ondersteuning is belangrijk, maar jongeren moeten ook de ruimte krijgen om zelfstandig oplossingen te vinden. Zo versterken we hun weerbaarheid en zelfstandigheid.”

Nieuwe MIND Us-ambassadeur en lancering van #EchtIsSterk
Luna Nieuwboer werd gepresenteerd als de nieuwe ambassadeur van MIND Us en gaf samen met de aanwezigen het startsein voor de campagne #EchtIsSterk. Hiermee roept MIND Us iedereen op om meer openheid over mentale gezondheid te creëren op hun platforms en jongeren te laten zien dat niet elke dag een tien is. 

Het evenement eindigde met een fotomoment met Koningin Máxima, staatssecretaris Karremans en de influencers, als steun voor #EchtIsSterk – een krachtig statement voor meer online openheid over mentale gezondheid.