Support nodig? Jongerenhulponline.nl

Koningin Máxima en demissionair minister Helder van VWS in gesprek met jongeren over online platform voor beginnende mentale klachten

MAXIIMA NIJMEGEN MIND ROBIN UTRECHT

Nijmegen, 30 januari 2024 – Hare Majesteit Koningin Máxima en demissioniair minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brachten vandaag – in het kader van de mentale gezondheid van jongeren – een bezoek aan de Alles Oké? Supportlijn. De supportlijn is een initiatief van de Kindertelefoon. Vrijwilligers bieden telefonisch en per chat ondersteuning aan jongeren die niet lekker in hun vel zitten.

Tijdens het werkbezoek spraken Koningin Máxima en minister Helder met twee vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn over de gesprekken die zij voeren met jongeren. Ook werd gesproken met jongeren zelf, over de behoefte die zij hebben aan een goede en veilige plek waar zij online terecht kunnen bij (beginnende) mentale problemen.

Krachten bundelen: één platform
MIND Us heeft, samen met MIND, Stichting 113 Zelfmoordpreventie, @ease, Join Us, Jongeren Hulp Online, Transformers Community en de Kindertelefoon/Alles Oké? Supportlijn sámen met jongeren een concreet plan ontwikkeld om te komen tot een breed digitaal platform. Een plek waar jongeren met beginnende mentale klachten veilig en anoniem terechtkunnen voor een luisterend oor, betrouwbare informatie, ervaringsverhalen en hulp bij het vinden van laagdrempelige ondersteuning.

“Zelf heb ik langere tijd niet goed in mijn vel gezeten. Als het platform er toen was geweest, had ik sneller op de juiste plek terecht gekomen,” vertelt één van de jongeren die aanwezig was.

Demissionair minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Ik word heel blij van een voorbeeld als dit. De kennis en kunde, de intrinsieke motivatie van alle partijen én de betrokkenheid van de jongeren Het is de moeite waard om te bestendigen. Daar wil ik mij voor inzetten.”

Aanpak nodig die aansluit op behoefte en het (online) gedrag van jongeren
“Recent onderzoek van GGDGHOR Nederland bevestigt dat 53% van de jongvolwassenen (16-25 jaar) kampt met mentale klachten. Dit vraagt om een aanpak die volledig aansluit op de behoefte en het (online) gedrag van jongeren.

Nu weten veel jongeren passende hulp niet tijdig te vinden, waardoor problematiek van kwaad tot erger gaat, met crisissituaties tot gevolg. Uit onderzoek weten we dat jongeren die kampen met beginnende mentale klachten behoefte hebben aan anonieme, veelal online ondersteuning. Gemiddeld zitten jongeren bijna 5 uur per dag op hun telefoon. Vanaf die telefoon zoeken ze naar informatie en kennis, ervaringsverhalen, contact met andere jongeren en een luisterend oor, “aldus Frederieke Vriends, directeur van MIND Us.

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.