Samenwerken voor studentenwelzijn: Koningin Máxima bezoekt Stichting ‘Door het Geluid’

ROBIN UTRECHT

Leiden, 2 september 2024– Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan Stichting ‘Door het Geluid’ in Leiden. Deze stichting zet zich in voor de verbetering van de mentale gezondheid van studenten door openheid te creëren en praktische handelingsperspectieven te bieden.

Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met vertegenwoordigers van de gemeente Leiden, onderwijsinstellingen en studentenverenigingen over hun gezamenlijke inspanningen om het welzijn van studenten te bevorderen.

Leiden zet in op studentenwelzijn
De gemeente Leiden, onderdeel van het Leading Local leernetwerk van MIND Us, speelt hierbij een voortrekkersrol en dient als voorbeeld voor andere gemeenten op het gebied van studentenwelzijn. Onderdeel van het bezoek was de deelname van Koningin Máxima aan een workshop van Stichting ‘Door het Geluid’

Tess Franken (23 jaar), voorzitter van Stichting ‘Door het Geluid’: “Wij geloven dat studenten de kracht hebben om een verschil te maken in het welzijn van hun medestudenten. Met deze overtuiging organiseren wij onze workshops, waar we open gesprekken over mentale uitdagingen stimuleren. Door praktijkvoorbeelden uit het studentenleven te bespreken en concrete tools aan te reiken, helpen we studenten niet alleen hun eigen welzijn te versterken, maar ook dat van hun mede-studenten. Daarnaast wijzen we op beschikbare hulpbronnen, zodat deelnemers weten waar ze terechtkunnen voor extra ondersteuning.”

Frederieke Vriends, directeur van MIND Us: “Het studentenwelzijn staat onder druk. De studietijd moet een periode zijn waarin je ontdekt wie je bent en wat je drijft. Een tijd waarin je weerbaarheid en veerkracht ontwikkelt. Om je als student optimaal te kunnen ontwikkelen, is het essentieel dat je mentaal gezond bent. Initiatieven zoals die van Stichting ‘Door het Geluid’ spelen hierin een belangrijke rol door open gesprekken te faciliteren en studenten de tools te geven om elkaar te ondersteunen.Het is ontzettend krachtig dat studenten zelf het voortouw nemen, want juist die peer-to-peer ondersteuning is essentieel.”

Naar elkaar omkijken en hulp vragen
Tijdens de workshop deelden studenten hun persoonlijke ervaringen. Een van hen, Maura van der Poel, zei: “De workshop heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken en hulp te durven vragen. Het feit dat wij als studenten hierin een actieve rol kunnen spelen, geeft me veel vertrouwen.”

Koningin Máxima sprak ook met studentambassadeurs van de stichting, die vertelden hoe de workshops hen hebben geholpen om mentaal sterker te worden. Stichting ‘Door het Geluid’ wordt gerund door 85 enthousiaste studenten verspreid over zeven studentensteden.

MIND Us zet zich samen met studenten, gemeenten, onderwijsinstellingen en organisaties als ‘Door het Geluid’ in om duurzame oplossingen te vinden en een omgeving te creëren waarin studenten zich gehoord en gesteund voelen.