De Veerkrachtcoalitie

Een beweging voor studentenwelzijn in elke stad
De Veerkrachtcoalitie is een krachtig netwerk van onderwijsinstellingen, gemeenten, studentenorganisaties, dat zich inzet voor de mentale gezondheid van studenten. Want elke student verdient het om zich gezien, gesteund én gesterkt te voelen.

In een tijd waarin prestatiedruk, eenzaamheid en stress steeds meer jongeren raken, kiezen wij voor actie. Niet wachten tot het misgaat, maar samen bouwen aan een omgeving waarin veerkracht wordt versterkt, verschillen worden erkend en hulp laagdrempelig is.

MIND Us brengt partijen samen, zet aan tot beweging en draagt bij aan duurzame verandering. De Veerkrachtcoalitie is geen losse samenwerking, maar een gedeelde beweging. Een plek waar kennis, ervaringen en goede voorbeelden samenkomen – om lokaal het verschil te maken, met studenten als gelijkwaardige partners aan tafel.

ROBIN UTRECHT

10 juni 2025: aftrap Veerkrachtcoalitie
Op 10 juni 2025 kwamen we samen met onze erevoorzitter, Hare Majesteit Koningin Máxima, en diverse betrokken partijen om ons publiekelijk te verbinden aan de gezamenlijke visie van de Veerkrachtcoalitie. Een zichtbaar moment van gedeeld leiderschap, waarin we het belang onderstreepten van samenwerken aan mentale gezondheid onder studenten.

Deze bijeenkomst markeert het begin van een brede beweging waarin onderwijs, gemeenten, studenten en maatschappelijke organisaties de handen ineenslaan – met MIND Us als aanjager – om mentale veerkracht structureel te versterken.​

Delft, Leiden, Groningen en Tilburg sluiten zich aan
De steden Delft, Leiden, Groningen en Tilburg hebben zich op 10 juni 2025 aangesloten bij de Veerkrachtcoalitie. Zij committeren zich aan een gezamenlijke aanpak voor studentenwelzijn, met aandacht voor preventie, inclusiviteit en toegankelijke ondersteuning.

Deze vier steden nemen een eerste, belangrijke stap in de beweging die lokaal verschil wil maken. Door actief samen te werken met studenten, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties bouwen zij aan een omgeving waarin studenten zich gesteund en gehoord voelen – en waarin mentale gezondheid een duidelijke prioriteit krijgt. Hun deelname onderstreept het belang van lokaal eigenaarschap en vormt een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten die studentenwelzijn structureel willen versterken.

“Wij geloven dat studenten niet pas ondersteuning moeten krijgen als het misgaat, maar dat hun veerkracht juist in het dagelijks leven versterkt moet worden,” aldus Leidse wethouder Wietske Veltman. “Daarom investeren wij in een samenhangende, lokale aanpak waarin de stem van studenten écht meetelt. Met de Veerkrachtcoalitie geven we daar samen vorm aan.”

Gezamenlijke Aanpak

De Veerkrachtcoalitie heeft als doel de mentale gezondheid en veerkracht van studenten te bevorderen door samenwerking en kennisdeling tussen gemeenten, onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en lokale initiatieven.

Hiervoor gebruiken we drie belangrijke documenten die samen een fundament vormen voor onze gezamenlijke inspanningen:

De gezamenlijke code en verklaring van de Veerkrachtcoalitie benadrukt de noodzaak van samenwerking en collectieve verantwoordelijkheid in het verbeteren van het mentale welzijn van studenten. Deelnemende partijen committeren zich om met gezamenlijke inspanning de mentale gezondheid van studenten te versterken en hen een ondersteunende omgeving te bieden.

De toolkit bevat tools, praktische instrumenten en sjablonen om de samenwerking te starten en optimaliseren. Het richt zich op het creëren van draagvlak, het analyseren van de huidige situatie, het formuleren van een gezamenlijke ambitie en het opstellen van een plan voor de toekomst. Deze toolkit is bedoeld om partijen te ondersteunen bij hun lokale en proactieve aanpak rondom het mentale welzijn van studenten.