Support nodig? Jongerenhulponline.nl

Koningin Máxima spreekt met jongeren en professionals in gemeente Hollands Kroon in het kader van Leading Locals programma van MIND Us

ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT

Vanochtend bracht Koningin Máxima een bezoek aan de Gemeente Hollands Kroon als onderdeel van het Leading Locals netwerk van MIND Us.

Aan de hand van een plattegrond van de gemeente ging Koningin Máxima in gesprek met jongeren en professionals over de specifieke uitdagingen in een plattelandsgemeente als Hollands Kroon.

Ervaringen werden gedeeld over het leven in kernen zonder voorzieningen en het belang van jongerenverenigingen zoals De Dukdalf. De gemeente Hollands Kroon telt 22 kernen en vier buurtschappen, verspreid over een uitgestrekt gebied. Het beperkte openbaar vervoer en de vaak onverlichte wegen en fietspaden in het buitengebied maken het moeilijk voor jongeren om elkaar te ontmoeten. Een belangrijk aandachtspunt in deze plattelandsgemeente is dan ook de eenzaamheid onder jongeren.

Ook werd het digitale jongerencentrum ‘YOUH’ gepresenteerd. Dit is een digitale ontmoetingsplek bedacht voor en door jongeren uit Hollands Kroon. Zij kunnen hier meedoen aan activiteiten en in contact komen met andere jongeren. Ook vinden zij hier informatie over verschillende onderwerpen. En kunnen zij (direct) hulp aanvragen als het even niet meer gaat.

Bono Iwema, een 23-jarige vrijwilliger bij jongerencentrum De Dukdalf en Link Jongerenwerk, deelde zijn enthousiasme: “Het is geweldig om te zien hoe betrokken iedereen is bij het welzijn van jongeren en hoe er actief wordt meegedacht over oplossingen en ideeën om te werken aan de mentale gezondheid van jongeren in Hollands Kroon. De enthousiaste reacties op onze aanpak en ons digitale jongerencentrum maken mij echt trots.”

Daria Sjeveljova, 25 jaar oud en vrijwilliger bij JC De Dukdalf, voegde toe: “Ik ben heel blij dat met dit bezoek het verhaal van de kleinere dorpen in Nederland gehoord wordt. Het is hier zo anders dan in de stad, die kant is vandaag heel zichtbaar geworden.”

Wethouder Mary van Gent vertelt: “Het bezoek van de majesteit is echt een opsteker voor mij, én voor de jeugd van Hollands Kroon. Het doet iets met ons allemaal. Het is zo fijn om te merken dat zij echt begaan is met het mentale welzijn van onze jongeren.”

Het bezoek van Koningin Máxima benadrukt het belang van samenwerking en initiatieven zoals De Dukdalf en YOUH voor het verbeteren van het mentale welzijn van jongeren in plattelandsgemeenten.

Leading Locals is een leernetwerk van MIND Us waarin gemeenten goede voorbeelden kunnen uitwisselen over de aanpak van mentale problemen van jongeren in hun stad of dorp. Het netwerk, gelanceerd in november 2023, heeft als doel gemeenten te inspireren en te laten samenwerken aan een integrale aanpak van mentaal welzijn, waarbij jongeren actief deelnemen aan beleidsvorming en uitvoering. Hollands Kroon is een van de tien koplopergemeenten die deelneemt aan dit netwerk.