Den Haag, 2 juni 2025 – Tijdens de Week van de Mentale Gezondheid roepen we samen met Odido en Join Us iedereen in Nederland op om de stilte te doorbreken en weer écht met elkaar contact te maken en in gesprek te gaan. De boodschap is helder: gebruik je stem tegen eenzaamheid. Want hoewel contact leggen makkelijker is dan ooit – met volle contactenlijsten, honderden volgers en tientallen groepsapps – voelt meer dan één op de drie jongeren zich eenzaam. Gesprekken zijn stiller geworden. Contact oppervlakkiger. En eenzaamheid sluipt stilletjes naar binnen.
“Een appje is snel gestuurd,” zegt Britt (20), die zelf lange tijd behoefte had aan meer sociaal contact. “En achter een scherm voel ik me weliswaar sociaal verbonden, maar in gesprek voel je die verbinding nog een laagje dieper.”
De cijfers liegen niet want maar liefst 44,6% van de jongeren voelt zich de laatste tijd enigszins tot sterk eenzaam*. Jongeren spreken minder vaak af, terwijl ze weten dat juist contact belangrijk is voor hun mentale gezondheid. Sommigen geven aan dat ze het zelfs spannend vinden om een echt gesprek te voeren – alsof ze het een beetje zijn verleerd. En precies daar ligt de kracht van de oproep: laten zien dat het anders kan. En dat het anders móét.
❤️ is niet hetzelfde als “ik hou van je”
De oproep Gebruik je stem tegen eenzaamheid is gebaseerd op inzichten uit wetenschappelijk onderzoek**. Waar digitale communicatie – zoals emoji’s, appjes en spraakberichten – soms helpt, blijkt vooral gesproken taal krachtig in het overbrengen van echte emoties. In een stem klinken nuances, warmte, betrokkenheid. Precies wat je mist in een wereld vol snelle berichten en filters als je je eenzaam voelt.
Jolanda van Gerwe, Directeur, bestuurder Stichting Join Us: “We zien dagelijks hoe krachtig het is als jongeren echt contact maken. Maar ook hoe moeilijk dat soms is in een digitale wereld. Veel jongeren voelen zich eenzaam, maar durven dat niet te zeggen. We willen dit bespreekbaar maken. Het begint met luisteren – en je stem gebruiken.”
Frederieke Vriends, directeur MIND Us: “Jongeren hebben meer nodig dan een like of een snelle reactie. Echte aandacht en oprechte gesprekken dragen bij aan mentale veerkracht. Door je stem te gebruiken, kun je het verschil maken – soms is een simpel ‘hoe gaat het echt met je’ daarom zo krachtig.”
Een emoji is snel verstuurd. Maar wat zegt het echt?
Met sprekende beelden en de slogan Gebruik je stem maakt de campagne zichtbaar wat een gesprek kan doen. Want een snelle emoji kan nooit op tegen een écht gesprek. De oproep is vanaf deze week overal te zien en te horen – op tv, radio, online, in dagbladen, tijdschriften en op sociale media.
De landelijk oproep is gericht aan iedereen en legt bewust de verantwoordelijkheid níet bij eenzame jongeren zelf, maar bij hun omgeving. Daarmee doorbreekt Gebruik je stem tegen eenzaamheid het stigma dat vaak op eenzaamheid rust. Eenzame jongeren ervaren regelmatig schaamte of het gevoel te falen, wat hen belemmert om hulp te zoeken. Door juist de omgeving op te roepen om contact te maken en het gesprek aan te gaan, maken we eenzaamheid bespreekbaar en zichtbaar – en zetten we een belangrijke stap richting verbinding.
Op de campagnepagina vinden jongeren verwijzingen naar praktische tips, verhalen van anderen, én hulp als ze zich eenzaam voelen of vragen hebben over hun mentale gezondheid. Maar ook voor vrienden, ouders, collega’s of buren die hun stem willen inzetten, is er inspiratie te vinden.
Tisha van Lammeren, Chief Commercial Officer bij Odido en ambassadrice van Join Us en MIND Us: “Bij Odido geloven we in echte verbinding. Technologie is geweldig, maar pas waardevol als het mensen dichter bij elkaar brengt. Dit gezamenlijke initiatief laat zien hoeveel verschil je kunt maken voor jongeren die zich eenzaam voelen – gewoon met je stem.”
Technologie voor menselijke verbinding
Smartphones en internet bieden talloze voordelen, maar brengen ook uitdagingen met zich mee. Odido neemt hierin verantwoordelijkheid door initiatieven te steunen die bewust en gezond telefoongebruik stimuleren. Zo werkt het bedrijf samen met Join Us en MIND Us, naast deze campagne ook met het event Stronger Together van Join Us, en lanceerde het Het Telefoonboekje (in samenwerking met het CPNB) – het eerste leesboek in smartphonevorm, bedoeld om lezen onder scholieren te bevorderen en overmatig schermgebruik tegen te gaan. Ook introduceerde Odido ‘Schermvrijdag’ in samenwerking met NOC*NSF: een initiatief dat jongeren onder het motto ‘soms even niet’ uitdaagt om twee uur offline te gaan en in beweging te komen.