Support nodig? Jongerenhulponline.nl

MIND Us Studententour: Het #MentaalLokaal reist langs zes studentensteden in de ’Week van de Mentale Gezondheid’

Amersfoort, 21 mei 2024 – Op 4, 5 & 6 juni organiseert MIND Us in de ‘Week van de Mentale Gezondheid’ de MIND Us Studententour. Tijdens deze drie dagen zal het ‘#MentaalLokaal’ zes verschillende studentensteden aandoen, variërend van MBO tot WO. Het doel van deze tour is om #luistertips te delen en vooral ook succesvolle interventies, waardevolle kennis en inspiratie op te halen over de mentale gezondheid van jongeren en de rol van het onderwijs hierin.
 
Steeds meer studenten kampen met mentale problemen. Diverse (student)initiatieven op het mbo, hbo en wo hebben al impact gemaakt, maar er is meer nodig om deze problemen effectief aan te pakken en verder op te schalen.
Het #MentaalLokaal wordt een plek – zowel fysiek als online – waar verhalen en best practices van studenten, docenten en beleidsmakers uit het onderwijs worden gedeeld en verzameld. Een plek die in het teken staat van luisteren. Luisteren naar dat wat er onder studenten speelt als het gaat om hun mentale gezondheid. Én luisteren naar goede voorbeelden in het onderwijs die bijdragen aan de verbetering van die mentale gezondheid.
Kennis bundelen en praktische handvatten 
Door het bieden van een luisterend oor aan studenten, docenten en beleidsmakers en het bieden van een podium voor inspirerende voorbeelden, streeft MIND Us ernaar om kennis te bundelen en praktische handvatten te delen. Op deze manier wil MIND Us bijdragen aan een onderwijssysteem waarin de mentale gezondheid van jongeren een prominentere plek krijgt.
 
Frederieke Vriends, directeur van MIND Us, zegt: “De nadruk ligt op praktische oplossingen die daadkrachtig en breed inzetbaar zijn en gemakkelijk op te schalen, met een no-nonsense aanpak. Met de MIND Us Studententour willen we ervoor zorgen dat mentale gezondheid de juiste prioriteit heeft in het onderwijs. Door samen te werken met studenten, docenten en beleidsmakers kunnen we in een vroegtijdig stadium meer jongeren helpen en een gezonde basis leggen voor hun toekomst.”
 
Met, voor en door jongeren 
MIND Us komt op locatie langs om het goede voorbeeld ‘op te halen’ en een podium te geven. Het programma is samengesteld met, voor en door studenten en de lokale (onderwijs)partijen, die de onderwijsomgeving en de mentale gezondheid van hun studenten het beste kennen.
 
Programma:
  1. Dinsdagochtend 4 juni – Breda
  2. Dinsdagmiddag 4 juni – Rotterdam
  3. Woensdagochtend 5 juni – Leiden
  4. Woensdagmiddag 5 juni – Velp
  5. Donderdagochtend 6 juni – Leeuwarden
  6. Donderdagmiddag 6 juni – ROC Enschede
De tour wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Door Het Geluid, die zich inzet voor het mentaal welzijn van studenten. Door middel van workshops met casuïstiek uit het studentenleven openen zij het gesprek omtrent mentale gezondheid.